Restaurování grafických listů z mobiliárního fondu Státního zámku Mnichovo Hradiště

Čtrnáctý ročník projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů je v letošním roce zaměřen na rod Habsburků. V rámci tohoto projektu se podařilo zrestaurovat čtyři grafické listy z mobiliárního fondu Státního zámku Mnichovo Hradiště, které jsou spojené s osobností císaře Leopolda II. a jeho rodinou.

Leopold II. byl devátým dítětem Marie Terezie a Františka I. Štěpána Lotrinského. Vlády se ujal po smrti svého staršího bratra Josefa II. v roce 1790. Vládl sice krátce, pouhé dva roky, zato systematicky, logicky a se smyslem pro realitu. Zasloužil se mj. o navrácení korunovačních klenotů z Vídně do Prahy, kde byl dne 6. září 1791 byl v katedrále sv. Víta korunován českým králem.

Z Leopoldova manželství s Marií Ludovikou Španělskou vzešlo šestnáct dětí, z nichž je na místě zmínit osobnost Františka I. Rakouského, která je úzce spojena s Mnichovým Hradištěm. Byl to právě  František I., který se svou chotí Karolínou Augustou zavítal v září roku 1833 na mnichovohradišťský zámek, konkrétně na setkání panovníků Svaté aliance.

Této významné schůzce evropských mocnářů je věnován druhý prohlídkový okruh „Divadlo a Svatá aliance“, v jehož expozici budou zrestaurované grafiky prezentovány v období od 20. srpna do 20. září. Dočasně bude vystaven také komandérský kříž Leopoldova řádu, který založil František I. jako poctu svému otci Leopoldu II.. Kříž tak doplní dva pamětní meče, které upomínají pražskou korunovaci roku 1791. Není vyloučeno, že předmětné meče patřily hraběti Vincenci z Valdštejna, který se účastnil korunovace Leopolda II. jako dědičný kráječ.

Restaurátorských prací se ujala Mgr. et BcA. Michaela Caranová, které tímto děkujeme za pečlivý a citlivý restaurátorský zásah.