Léto na zámku Mnichovo Hradiště

Letní sezona na zámku Mnichovo Hradiště nabízí kromě prohlídek také akce pro děti, divadlo, koncert či speciální prohlídky.

Od 30. června do 25. srpna je každá prázdninová neděle věnována dětem. Připraveny jsou pro ně speciální prohlídky s průvodkyní v kostýmu a upraveným výkladem. Na ně navazuje dětské divadelní představení v zámecké konírně. 30. června sérii zahajuje Divadlo z půdy s pohádkou „Za horama za dolama“. Prohlídky začínají v 10:15 a 10:45, dětské představení pak v 11:30. Vstupenky je možné koupit na pokladně zámku nebo přes online prodej.

Zámek nezapomíná ani na dospělé divadelní návštěvníky. 27. srpna bude nádvoří patřit komedii „Bílá paní na vdávání“ společnosti Strašidlo na zámku. Hra, speciálně napsaná pro letní zámecké divadelní scény, sklidila velký úspěch již v loňském roce. Známí herci pobaví příchozí i letos na závěr prázdnin.

Již tradičně je na konec letní sezony připravována Hradozámecká noc. V sobotu 24. srpna se mohou návštěvníci těšit na koncert vážené hudby v zámecké konírně, ukázky a výuku historických tanců či speciální prohlídky. „V letošním roce si Národní památkový ústav připomíná rod Habsburků. Zámek Mnichovo Hradiště se připojí o Hradozámecké noci a nabídne oživené prohlídky okruhu Divadlo a Svatá aliance. Vyprávět budou o tom, jak to zde vypadalo, když roku 1833 přijel rakouský císař František I.“, uvedla kastelánka Šárka Kovaříková.

Stejně jako v loňském roce hlavní sezonu uzavře koncert Inspiration Quintetu 31. srpna. Hudba z počátku 19. století zazní v prostorách unikátního zámeckého divadla z roku 1833. „V loňském roce měl koncert velký úspěch, posluchači byli nadšení, divadlo vyprodané. Doufáme, že uspějeme i letos,“ říká kastelánka.

Po celé prázdniny, od úterý do neděle, jsou přístupné všechny tři prohlídkové okruhy. Valdštejnské interiéry ukazují nejstarší dochované místnosti a vypráví dějiny barokního Mnichova Hradiště. Okruh Svatá aliance seznamuje s nejdůležitější událostí, která se na zámku odehrála, a to schůzkou panovníků roku 1833. Jeho součástí je i klasicistní divadlo. Okruh kostel a kaple nabízí lapidárium barokních soch či hrob Albrechta z Valdštejna.